Podsumowanie działań towarzyszących w ramach POPŻ Podprogram 2017, które odbyły się 22 listopada 2017 r.

W dniu 22.11.2017 r. w Świetlicy Wiejskiej w Smykowie odbyły się Działania Towarzyszące w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa w Podprogramie 2017 r. zrealizowane przez Bank Żywności w Kielcach. Są to cyklicznie działania oferowane wszystkim odbiorcom pomocy żywnościowej, które mają na celu włączenie społeczne tych osób. Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.

W ramach działań towarzyszących odbyły się warsztaty pn. ŻYWNOŚĆ JEST CENNA”, które zostały poprowadzone przez trenera Panią Annę Mazur oraz warsztaty kulinarne pn. KULINARNIE MOCNI”, które prowadził kucharz Pan Paweł Ćwik

Uczestniczyły w nich 24 osoby, które z zainteresowaniem poznawały skalę jak i powody marnowania żywności, jak kupować i dobrze przechowywać jedzenie Dowiedzieli się także o zasadach prawidłowego komponowania jadłospisów i łączenia produktów, możliwość zastosowania produktów z POPŻ w kuchni, uczestnicy przypomnieli sobie zasady BHP w kuchni. W ramach warsztatów przygotowano zdrowe posiłki: domowe burgery, buritto z naleśników, pierożki z konfiturą z dyni. Było, zatem coś dla ducha i dla ciała.

Te i inne działania towarzyszące są realizowane z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD 2017). Działania finansowane są przez Unię Europejską. Bank Żywności, zatem to nie tylko rozdawanie żywności, co kojarzy się każdemu, kto słyszy nazwę tej organizacji pozarządowej. To także działania edukacyjne, klub integracji międzypokoleniowej i wiele innych, pomocowych akcji na rzecz społeczeństwa.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *