KUCHNIA

ŚWIĄTECZNY KONKURS KULINARNY, CZYLI PRZEZ ŻOŁĄDEK… DO ZWYCIĘSTWA!

W dniu 18 grudnia 2017 r. zgłoszone przez p. Annę Łącką, uczennice klasy III a gimnazjum: Agnieszka Kałmuk, Emilia Kuśmierczyk, Karolina Pęczkowska i Kinga Świadek wzięły udział w konkursie gastronomicznym pn: „Świąteczny Konkurs Kulinarny”.

KUCHNIA

Konkurs ten został zorganizowany przez Niepubliczne Technikum Zawodowe ZDZ w Końskich  w celu propagowania tradycyjnych potraw związanych ze Świętami Bożego Narodzenia, rozwijania uzdolnień twórczych oraz doskonalenia umiejętności kulinarnych uczniów. Aby wziąć udział w tym konkursie, należało opracować autorski przepis kulinarny dowolnej potrawy lub ciasta związanego z tematyką bożonarodzeniową, a następnie wykonać i zaprezentować swoją potrawę konkursową podczas finału konkursu pod okiem komisji konkursowej.

KUCHNIA

Do konkursu przystąpiło aż 10 zespołów 2 – osobowych z różnych gimnazjów i szkół podstawowych powiatu koneckiego. Komisja konkursowa oceniała prezentowane dania według następujących kryteriów:

  1. Organizacja stanowiska pracy.
  2. Technika wykonania.
  3. Oryginalność i pomysłowość.
  4. Ocena organoleptyczna potrawy.

KUCHNIA

KUCHNIA

Po burzliwych obradach komisja konkursowa przyznała poszczególne miejsca, w tym II miejsce dla uczennic z Gimnazjum w Miedzierzy: Agnieszki Kałmuk i Karoliny Pęczkowskiej, które zachwyciły komisję swoim popisowym daniem – „Rybą po grecku”. Dziewczynki otrzymały pamiątkowe dyplomy oraz nagrody niespodzianki, które wręczali dyrektor ZDZ w Końskich  i nauczyciele przedmiotów gastronomicznych. Podczas wyjazdu do Końskich opiekę nad uczennicami sprawowała p. Katarzyna Spera.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *