W dniu 18 grudnia 2017 r. zgłoszone przez p. Annę Łącką, uczennice klasy III a gimnazjum: Agnieszka Kałmuk, Emilia Kuśmierczyk, Karolina Pęczkowska i Kinga Świadek wzięły udział w konkursie gastronomicznym pn: „Świąteczny Konkurs Kulinarny”.
Konkurs ten został zorganizowany przez Niepubliczne Technikum Zawodowe ZDZ w Końskich w celu propagowania tradycyjnych potraw związanych ze Świętami Bożego Narodzenia, rozwijania uzdolnień twórczych oraz doskonalenia umiejętności kulinarnych uczniów. Aby wziąć udział w tym konkursie, należało opracować autorski przepis kulinarny dowolnej potrawy lub ciasta związanego z tematyką bożonarodzeniową, a następnie wykonać i zaprezentować swoją potrawę konkursową podczas finału konkursu pod okiem komisji konkursowej.
Do konkursu przystąpiło aż 10 zespołów 2 – osobowych z różnych gimnazjów i szkół podstawowych powiatu koneckiego. Komisja konkursowa oceniała prezentowane dania według następujących kryteriów:
- Organizacja stanowiska pracy.
- Technika wykonania.
- Oryginalność i pomysłowość.
- Ocena organoleptyczna potrawy.
Po burzliwych obradach komisja konkursowa przyznała poszczególne miejsca, w tym II miejsce dla uczennic z Gimnazjum w Miedzierzy: Agnieszki Kałmuk i Karoliny Pęczkowskiej, które zachwyciły komisję swoim popisowym daniem – „Rybą po grecku”. Dziewczynki otrzymały pamiątkowe dyplomy oraz nagrody niespodzianki, które wręczali dyrektor ZDZ w Końskich i nauczyciele przedmiotów gastronomicznych. Podczas wyjazdu do Końskich opiekę nad uczennicami sprawowała p. Katarzyna Spera.