|
Zgodnie z obowiązkami
wynikającymi z art. 3 ust. 3 pkt. 1 i 2 oraz art. 5 ust 1 pkt. 3a i 3b , art. 6 ust.1 z ustawy
z dnia 13 września 1996 r o utrzymaniu czystości i porządku w gminach ( Dz. U. z 2013r.
poz.1399 z późn. zm.) gminy zobowiązane są do prowadzenia ewidencji zbiorników
bezodpływowych (szamb) oraz ewidencji przydomowych oczyszczalni ścieków. Informacja
ta jest niezbędna do opracowania planu rozwoju sieci kanalizacyjnej.
W związku z powyższym zwracam się
z uprzejmą prośbą do właścicieli nieruchomości na terenie Gminy Smyków,
którzy nie są podłączeni do sieci kanalizacji sanitarnej o wypełnienie
zgłoszenia dotyczącego posiadanego zbiornika bezodpływowego (szamba) lub
przydomowej oczyszczalni ścieków i niezwłoczne dostarczenie do Urzędu Gminy w Smykowie ( pok. nr
13).
Formularz zgłoszeniowy dostępny jest w Urzędzie Gminy w Smykowie ( pok.
13), u
sołtysów oraz na stronie internetowej Biuletyn Informacji Publicznej Gminy
Smyków www.bip.smykow.pl w zakładce dokumenty do pobrania - informacja dla
mieszkańców ( link do strony: http://bip.smykow.pl/index.php?id=110 )
Jednocześnie
przypomina się, iż zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 1 ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach właściciele nieruchomości, którzy pozbywają
się z terenu nieruchomości nieczystości ciekłych wykonując obowiązek określony
w art. 5 ust. 1 pkt 3b nakazujący właścicielom nieruchomości utrzymanie
czystości i porządku przez pozbywanie się zebranych odpadów komunalnych i
nieczystości ciekłych w sposób zgodny z przepisami ustawy i przepisami
odrębnymi, obowiązani są w razie
kontroli do udokumentowania faktu korzystania z usług wykonywanych
przez przedsiębiorcę posiadającego zezwolenie na prowadzenie działalności w
zakresie opróżniania zbiorników bezodpływowych i transportu nieczystości
ciekłych poprzez okazanie umów i dowodów uiszczania opłat za te usługi.
W myśl §11 Regulaminu utrzymania
czystości i porządku na terenie Gminy Smyków, właściciel nieruchomości
nieskanalizowanej i niewyposażonej w przydomową oczyszczalnię ścieków jest
zobowiązany do systematycznego opróżniania zbiorników bezodpływowych (szamb) z
częstotliwością zapewniającą
nieprzepełnienie zbiornika bezodpływowego, a
częstotliwość ta powinna być zależna od ilości zużytej wody. Natomiast
zbiorniki przydomowych oczyszczalni
ścieków, powinny być opróżniane z osadów ściekowych z częstotliwością
zapewniającą prawidłowe funkcjonowanie oczyszczalni, określoną w instrukcji
eksploatacji.
Dodatkowe informacje można uzyskać
pod nr telefonu: (41) 37 39 181 wew. 46.
|